31.10.2011

Haamujuhla vol 2



Olen juhlahullu. Juhliminen ei ole ikinä pahasta, eikä mikään aihe ole liian pieni juhlittavaksi. Skål ja kippis, aina voi hankkia arkeen nostetta juhlimalla isosti tai ministi.  Siksi olenkin hämmentynyt siitä, miten halloween on minulle niin totaalinen turn off. Juhliminenhan on kivaa! Pitäisi sen olla kivaa lainattunakin. Mikä mättää?

Muovisuuteen ja irrallisuuteen puuttumatta hoksasin, että syksy ei ole suomalaiselle juhlien kulta-aikaa. Silloin vaivutaan talvimasennukseen, ollaan hartaita ja patrioottisia itsenäisyyspäivänä ja korkeintaan laitetaan jouluvalot pari viikkoa etuajassa mieltä piristämään. Silloinkin jaksetaan vuodesta toiseen taivastella sitä, miten aikaisin jouluvalot ripustetaan ja miten vuosi vuodelta joulutavarat tulevat kauppohin aiemmin ja aiemmin.

Suomalainen ei taivu juhlijaksi syksyllä? Ei ainakaan iloisen hullutteluun, kuten halloween. Ei herran jestas sentään. Loka-marraskuun vaihteessa energia riittää juuri ja juuri mököttämiseen. Ja uuden mustan talvitakin ostamiseen.

28.10.2011

Haamujuhla



Tänään on vuoden suurin juhlapäivä. Äh, ei tietenkään halloween, vaan meiksin synttärit! Paljon onnea mä!

Halloween ei kuulunut suomalaiseen juhlakarttaan omassa lapsuudessani. Jos talviaikaan siirtyminen sattui omalle synttäriviikonlopulle, oli se jo eksoottista ja ihmeellistä. On ollut perin kummallista kuluneen kymmenen vuoden aikana nähdä, miten vuosi vuodelta halloweenit valtaavat enemmän ja enemmän tilaa ja saa enemmän ja enemmän juhlijoita. Juhliminen on aina kivaa, mutta tämä juhla ei istu ja maistu. Kyse ei ole siitä, että se pilaa meiksin synttärit. Eikä siitä, että vihaisin kurpitsoita - päin vastoin, olen ensimmäiset kesätyöni tehnyt kurpitsapellolla istutushommissa. (No okei, vihaan kurpitsoiden istuttamista. Vieläkin sattuu selkä.) Jotenkin juhla on Suomessa päälleliimattu, irrallinen. Irrationaalinen. Muovinen.



Kotimaisessa lehdessä oli pari vuotta sitten kiva variaatio halloweenista. Siinä halloweeniä oli kotoistettu ja nimettykin haamujuhlaksi. Se kuulostaa paljon toimivammalta. Pitäisikin kaivaa lehtileike esiin ja koota sen parhaita paloja. Vaikka haamujuhla kotoisa olisikin, niin silti herää kysymyksiä? Mihin me tarvitsemme haamujuhlaa? Eikö rapujuhlat, sadonkorjuukarkelot, kekrit ja pyhäinpäivät riittäisi? Vai olenko minä vain vanha ja muutosvastarintalainen?

Jos ja kun halloween on tullut jäädäkseen, se pitää ottaa haltuun. Siinä projektia purtavaksi ja toteutettavaksi vuonna 2012. Tänä vuonna jatkan kuitenkin perinteisellä linjalla, eli paljon onnea mä ja kakkua pöytään!



Syyslomalla olimme Tanskassa. Kööpenhaminan Tivolissa oli kivaa kurpitsameininkiä ja sieltä tämän jutun kuvat.

20.10.2011





Iltavillit keinussa. Syksy on ihana.

12.10.2011

Seppele

Juhlat olivat ihanat. I-ha-nat. Niistä lisää myöhemmin.

Maissi halusi syksyisen seppeleen heinistä. Siitä tuli hieno.

4.10.2011

Juhlahumputus

Heippa. Täällä sitä ollaan, todo-listojen keskellä. Pienimmän ristiäiset ovat lauantaina ja jokaiseen päivään sisältyy mukavasti juhlasäpinää. Välillä kivaa säpinää ja välillä tylsempää. Kolmen lapsen kanssa (joista yksi on vauva) ei ihan pääse omistautumaan juhlasutinoille, mutta kyltäätästä.

Nostalgiatunnelmissa olen muistellut neljän vuoden takaisin kastejuhlia. Oi, nekin olivat ihanat juhlat.