3.6.2014

Päivän pähkinä

Kolmetoista vuotta sitten muutimme hoasilaiseen opiskelija-asuntoon. Asunnon laatu oli taattua, mutta meillä ei sentään kasvanut kasvillisuutta roskakaapissa, kuten opiskelukaverillani. Todellinen laatu oli kuitenkin roskakatoksessa. Siellä nimittäin oli jo silloin 2000-luvun alussa monenlaista roskasaavia ja omilleen muuttaneet ja vaikutuksille alttiit nuoret aikuiset oppivat kierrättämään.

Metalli, pahvit, paperit. Värillinen lasi, väritön lasi ja panttipullot. Patterit ja muut. Bio ja kaatis. Lajittelu on rutiini, joka on selkärangassa. Kun valikoimaan lisättiin energia ja kaatis, se ei tuntunut missään. Ja koska roskien omiin lokeroihin tuuppaaminen on vuosikymmenessä muodostunut itsestäänselvyydeksi, ei siitä ole mitään vaivaa. Päin vastoin, päässäni alkaa summerit soimaan ja punaiset valot vilkkumaan, jos joskus joudun laittamaan metallipurkin roskikseen tai kaapimaan ruoan rippeet sekajätteeseen.

Ehkä juuri automaation vuoksi, en ole ikinä aiemmin huomannut roskakatoksemme mittakaavaa. Kansi auki, pussi sisään ja juoksujalkaa takaisin kotiin. Viikonloppuna kävimme roskiksilla oikein porukalla lasten kanssa siivouksen kunniaksi. Kun toimitus kesti hieman kauemmin, aivot skannasi nopean laskutoimituksen. Meillä oli mukana 7 pussia energiajätteeseen ja 1 vajaa kaatopaikalle. Tämä suhde on meillä kutakuinkin oikea. Katoksessa oli kuitenkin 5 laaria sekajätteelle ja vain 3 energialle. Hei hetkinen. Nyt tässä on liian räikeä ristiriita! Energiajätettä on melkein kaikki ja vain satunnaiset roskat päädyvät kaatikselle. HOASin aivopesemän mielen tämä ristiriita järkytti.

Asumme juuri sellaisessa modern & modest -lähiössä, missä monet muutkin.  Meidän taloyhtiö on aika suuri, talouksia on noin 80. Järkytyksestä toivuttuani ja Facebook-statuksen (joka ei saanut tykkäyksiä) kirjoitettuani, pähkinä jalostui. Kuinka moni talous meillä kierrättää energiajätettä? Kuinka monelle kierrättäminen on samanlainen itsestäänselvyys?

Helppo homma, äksää ja yytä vaan kehiin, niin hommahan on nopeasti kalkuloitu. Tunnettuja tekijöitä on niin paljon! On talouksien lukumäärä ja toteutunut ja ideaali roskissuhde. Meillä suhde on 1/7, mutta kierrättävät käly ja kyty sanoivat omaksi suhteekseen 1/5. Meillä menee energiaan paljon askartelusilppua, joten otin todelliseksi suhteeksi tuon 1/5. Ei ole sitten niin ilkeä ero.

Laskun auki kirjoittaminen teki nopeasti selväksi sen, että siitä on se kolmetoista vuotta, kun olin opiskelija. Olenkohan oikealla suunnalla? Voiko tässä edes tehdä yleistystä geneerisestä "jäteyksiköstä"? (No tietenkin voi, justhan niin tein!) Ehkä jonkun vinkeän yhtälöparin saisi aikaan? Vai reputtaisinko matikan ylppärit nykyisellä taitotasolla? (Aivan varmasti.)

Kuten muistiinpanopaperistani huomaa, kierrättäjien roskalaarit ovat sateenkaaren alla. (Oikeasti mulla ei ole hajuakaan, mitä tämä esittää, mutta sateenkaari siinä taitaa kiistatta olla. Ehkä tuo iso laatikko on jonkun naapurin pahvinkierrätykseen tuuppaama kokonainen pölynimuripakkaus, jossa on vielä muovit sisällä.)