21.12.2011

Aattopaastokapina

Suvun nuoriso-osaston kanssa olemme monet kerrat hymähdelleet kaikkien kotona vallinneeseen joulupaastoperinteeseen. (Kyllä, olemme keski-ikäistä nuoriso-osastoa. Otannan laajuus: kolme perhettä.) Joulupaastoon kuuluu aamiaiseksi riisipuuroa, kanelilla tai ilman. Luumusopalla tai maidolla. Joku onnekas saa mantelin. Sitten aloitetaan kituuttaminen. Nälkä kurnii jo joulurauhan julistuksen aikaan, mutta ruokaa saa vasta illalla, kun aloitetaan juhliminen. Sitten ruokaa syödäänkin päivän aikana kerättyyn nälkään ähkyyn asti.

Olemme olleet hurjia ja taklanneen tuon vallitsevan perinteen. Koska olemme vastaan a) nälkää ja b) ähkyä, meidän jouluumme päivän paasto ei enää kuulu. Aikamme pyörittelimme kapinaamme, mutta jo pari vuotta olemme jakaneet joulupöydän kahtia. Lounaalla herkutellaan kaloilla, illalla isketään kinkku ja laatikot pöytään. Verensokeri pysyy tasaisena koko päivän ja ruokakin maistuu paremmalta.

Miten teillä on taklattu aattopaaston loukko? Vai paastoatteko tyytyväisenä, kun tiedätte, että illalla napit lentelee seinille?Nämä tunnelmat ja menu on joululounaalta 2009. Nam. Harmi, ettei aattoillan 2009 menuta ole enää tallella. Vuoden 2011 on kuitenkin valmis! Tänä vuonna mennään näillä.

Kalalounas
- graavisiikaa
- sitruuna-smetanasilliä
- kylmäsavu-/graavilohi
- loimulohi
- lohimousse
- lihapullat ja karpalohyytelö
- puikulat
- salaatti
+ suklaamuffinssi mukista

Aattoilta
- kinkku
- raparperichutney
- porkkanalaatikko
- lanttulaatikko
- vuohenjuusto-bataattilaatikko
- herneet
- waldorffinsalaatti
- oliivi-perunasalaatti
+ jäisiä karpaloita ja kinuskikastiketta

Aikuisten iltapala
- toast skagen

Joulupäivän lounas

- blinejä mädillä, punasipulilla, smetanalla ja katkarapuhässäkällä ja lohimoussella
- lapsille amerikkalaisia pannukakkuja

2 kommenttia:

  1. tiedätkö. mä voisin tulla teille syömään. oi huippua, mitkä listat! tosin, en tunnusta aattopaastoa ihan suoranaisesti, ennemminkin kutsuisin sitä suklaalla selviytymiseksi. mikä ei sekään välttämättä takaa kovin hyvää oloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isketään yhteen mun menu ja sun miljöö, niin siinä on jo aika dimangi yhdistelmä. :D

      Poista